Partierna svarar BUMS

Bums skickade i juni 2022 ut tre frågor om utemiljön på förskolor och skolor i Stockholms kommun till de politiska partierna. Bakgrunden var att vi sedan 2016 studerat och upprörts över de trånga och torftiga gårdar som barn får hålla till godo med idag.  Det gäller framför allt de gårdar som producerats under 2000-talet och de som ligger i planer för många år framöver.

Vi har ställt samman svaren och kan konstatera att många är vaga och inte visar någon större kännedom eller något större engagemang för barnens utemiljö. Miljöpartiet skiljer dock ut sig och svarar ja på de tre frågorna, kompletterat med en text som visar kunskap på området. Dessutom tar de upp problemet med för stora förskolor och grupper.
De övriga partierna (utom SD) hänvisar till problem med trånga lägen, vaga regler, konkurrerande intressen m m, istället för en vilja att påverka och arbeta för förbättringar. Det speglar också de beslut som tagits i stadsbyggnadsnämnden under de senaste 10 åren. Det finns i stort sett inga reservationer till byggnadsnämndens beslut och få särskilda uttalanden som tar upp utrymme och kvalitet på förskole- och skolgårdar. I de fall sådana förkommer har de sällan lett till någon förändring. SD säger Ja till samtliga frågor men utan förklaringar och vi hittar inga yttrande eller reservationer från SD i stadsbyggnadsnämndens beslut som motiverar detta svar. M och Fi har ännu inte kommit med något svar.
Vi kommer att spara dessa frågor och svar här på hemsidan och använda dem när vi analyserar kommande beslut angående barns utemiljö i stadsbyggnadsnämnden i Stockholms kommun.
Läs de olika partiernas svar här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s