Hagastan – högt, trångt, blåsigt

Hagastaden 2018 (kopia)Bostadsgård och förskolegård i Hagastaden december 2018. 

En iskall och blåsig dag i december strax före jul gjorde BUMS ett besök i Hagastaden, tidigare Norra station. Vår guide var Ulrika Sax, forskare. Besöket började i Röda Bergen, ett 20-talsområde i nordvästra Vasastan, byggt i storgårdskvarter och ett föredöme när det gäller både stadsplan och utformning av gårdar, växtlighet och byggnaderna.

Därifrån gick vi till Hagastaden där första etappen är under byggnad. Den blir i alla avseenden en motsats till Röda Bergen. Högt, oerhört trångt, och blåsigt. Förskolor ligger i bottenvåningar och har mycket små, hårdgjorda gårdar där himlen skymtar högt upp. Solen når sällan eller aldrig ner. Den centrala park, Norra Stationsparken, som ska kompensera för de trånga gårdarna är inte färdig på många år p g a av en komplicerad överdäckning. Men några förskolor har redan öppnat. Några parker eller lekparker finns inte i närområdet.

Hur har det blivit så här? Varför har planerna genomförts trots en stark och kvalificerad kritik?

En förklaring är att skolor och förskolor inte fanns med i planeringen från början. Ytterligare ledtrådar kan man få i en artikel i tidskriften Arkitektur nr 3 2016, förf Klas Ekman, där arkitekt Aleksander Wolodarski, ”mannen bakom Hagastaden”, uttalar sig. Han säger att detta inte var hans ursprungslösning. Han ville ha terrasser för barnen högst upp på husen… Men den krävde en kostsam vertikal kommunikation med separat hiss till varje barnstuga och det vann inte gehör hos byggherrarna. Så det blev barnstugor i bottenvåningen och trånga gårdar. ”Men trånga gårdar kan vara bra för barnen om man tänker bort ‘trånga’ och ersätter det med ‘intima’ och ‘trygga’”, förklarade han.
Ett något lättvindigt sätt att resonera. Trots att ansvariga borgarråd insåg att det inte skulle bli bra menade de att projektet hunnit för långt för att kunna ändras.

Planerna för Hagastaden blev startsignalen för vårt arbete med förskolegårdar. Det vi såg vid vårt studiebesök såg i de nu byggda kvarteret överträffade vår värsta förväntningar.
Elisabeth Edsjö

 

4 kommentarer på “Hagastan – högt, trångt, blåsigt

  1. Ja, det måste vara en minst sagt trist plats för barn att vistas på. Och mörk, dit ner till betonggården når knappast solen. Hoppas personalen tar med småttingarna till grönare platser, varje dag!
    Dan Gordan, Bums

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s